Hva er en ting du har lært som du skulle ønske du visste fra før?

I kjølvannet av et ekstremt tungt brudd satte jeg meg i et hus ved havet og studerte mitt eget liv under lupe. Jeg fikk raskt et enormt behov for å forstå alle mine feil og lære av dem. Etter mang en ferdigskrevet side og mang en lærdom tilsynelatende fordøyd innså jeg at jeg måtte løfte blikket fra arket. Jeg hørte en episode av en podcast hvor en mann på min alder fortalte hvordan han hadde klart å overbevise seg selv om at han var verdt å satse på, og at ingen andre tjente på at han straffet seg selv slik han hadde gjort de siste fire årene. Jeg kjente meg alt for godt igjen i de tingene han fortalte. I en av mange gode samtaler med en veldig kjær venninne spurte jeg henne om dette: “Hva er en ting du har lært som du skulle ønske du visste fra før?”. Hun svarte godt og foreslo at jeg skulle ta spørsmålet videre og dokumentere de svara jeg fikk, så det var det jeg gjorde.

Man kan alltid lære noe nytt om man velger å lete. Det er verdt å stoppe opp på hvilken som helst holdeplass i livet og kjenne på de læresetningene som har satt seg, de man har blitt litt bedre av underveis. Du kan godt lese dette og ende opp med å lære fint lite om livet, og det er det som er så rart. Livet er dessverre slik. Disse stort sett universale læresetningene setter seg først når man går barbeint gjennom dritten og gjørma og ilden, og kommer nogenlunde helskinnet ut på andre siden. Om noen hadde fortalt meg at jeg måtte lytte til meg selv og mine egne behov når jeg var sammen med eksen hadde jeg antagelig fornektet alt og sagt at mitt største behov akkurat da var å ta vare på henne, selv om det ikke gjorde meg godt. De menneskene du ikke lenger snakker med var der i den perioden av livet ditt for å lære deg mer om hvordan du bedre kan ta vare på deg selv, for så å bli bedre for andre. Derfor er jeg evig takknemlig for henne. Det blir faktisk ganske vakkert når en begynner å se mer på det som en fakkel i mørket, et kryss på kartet, og mindre som et sår i sida.

Under er en håndfull av alle svarene jeg fikk tilsendt.

“Mange vil sikkert si at ærlighet varer lengst, og jeg er enig i det, men jeg har noen “ammendments”. Det ene er at the mode er like viktig som the message. Uten empati, nysgjerrighet, tålmodighet og kanskje særlig kommunikasjonsevner så kommer du ikke særlig langt med den ærligheten allikevel. Kindness without honesty is manipulation, but honesty without kindness is cruelty. Nummer to er at det er lov å angre seg, og ikke bare er det lov, men det er meningen at man skal forandre seg.”

“Den gleden man får og gir ved å komplimentere fremmede, selvom det kan ligge utenfor komfortsonen. En liten greie som kan gjøre en hel dag for noen!”

“At jeg er mektig. At ingen bryr seg. At jeg er viktig. At man må bytte lofilteret på tørketrommelen.”

“Alt med måte. Det være seg positive ting, negative ting, sjokolade, trening, selvdestruktiv oppførsel, belønning, egentid, sosialisering, you name it. Altså: nesten alt i livet går fint, så lenge det er med måte. Det går fint å være smålig med måte. Det går fint å være raus med måte. Det går fint å tøye grenser med måte. Det er så banalt og sant samtidig. Det handler litt om å lære seg å se ting i gråtoner kontra svart/hvitt, føler jeg. (Unntaket er vel heroin… ikke ta heroin).”

“Det er viktig å bygge bro mellom kropp og sinn. Sinnskroppslig brobygging!”

«Min følelse av andre er helt og holdent farga av meg selv.»

“Akkurat nå, beruset og sent: behandle folk helt likt, «flatt» uansett hvem de er.”

“Kanskje det at det er lov å ta vare på seg selv, at det er lov å sette grenser og at de menneskene rundt meg som er glade i meg ikke blir skuffa av den grunn. At jeg ikke trenger stå i alt alene, at det er lov å innrømme at livet ikke alltid er like lett, og at folka mine de tåler meg, så det gjør ingen ting å være ærlig, at man ikke trenger pynte på fasaden hele tiden. At det er lov å be om hjelp, og at det ikke gjør meg mislykka.”

“At når aldri du unner deg rast eller ro, kan ingenting vokse og intet gro».

“At jo vanskeligere det er for meg å lyve om noe, jo viktigere er det å si sannheten. Det, eller god tannhelse.”

“For meg må det kanskje være at selv om du lærer av dine feil er det noen traumer du kunne vært foruten.”