Rapsodes påskekrim – del 3(av Johanna)


Kyllingen holdt fremdeles blikket stivt festet på grisen. “Vil du vite hvem du leter etter må du se tilbake inspektør, og starte med å stille de riktig fakkings spørsmåla”, hadde Kyllingen sagt.

Men Philip K.Chicks hue er like treigt som forrige helgs forstoppelse. Akkurat nå er han mer bekymret for sin egen fremtidige karriere.

Hvor mye ville det være igjen av hjernen hans om ikke så lenge? Noen hekto hjerne? Kanskje er det på tide å pensjonere seg, tenker han. Han blir blank i øynene og tar seg en sigg. Han minnes plutselig Pénelope fra Brasil. Hvorfor tenker han på henne nå, etter alle disse årene?

“Hvorfor tror du, Herr Inspektør, at bak omslaget til Arne Garborgs Bondestudentar var halve boka byttet ut med Mathias Faldbakkens Skandinavisk Misantropi?” gjentar Kyllingen. Stemmen er spiss som en kniv.

“For å kødde med oss?” foreslår Chick.

“For å kødde med oss. Men jævelen stopper ikke der”, fortsetter Chicken.

Nei. Det stopper ikke der, forklarer den oppvakte kyllingen. Morderens mål er å lage en sjukere plot-twist enn den man fant hos moderen i ‘Se7en’.

K. Chick husker at han leste Faldbakken med iver en gang i tiden. Med burlesk humor skildret Faldbakken  en gjeng mennesker som driver aksjonsrettet handling mot konformiteten og vanetenkningen i samfunnet, finansiert av et pornofilmselskap.

Men hvorfor Garborg og Faldbakken – sammen?

– Morderen tenker nøyaktig som oss, Chick, sier kyllingen.

– Og hvordan tenker vi? spør den gamle inspektøren.

– Tenk, sier kollegaen.

– At det er mye.. Hva kan man si. Uoppgjort?

YATZY. Endelig forstår Chick hvor Kyllingen vil.

– Vi er to gamle skorper, sier Chick.

– Vi synger på siste verset, fortsetter Chicken.

– Derfor røyker vi, legger Chick til.

– Nettopp, svarer Chicken.

– Sigarettene er sublime. Gjennom dem kan vi oppleve det Immanuel Kant kaller “en negativ nytelse”, en nytelse som er melankolsk og smertefull. Sigarettene har smak av mørk skjønnhet, av farlig uendelighet. 

Chick nikker. 

– Markerer sigaretten en timeout? En åpning mot litt ulovlig og syndefull erotikk, innhyllet av sigarettrøykens blålige slør? Eller kanskje noe enda farligere? Noe dødelig, kanskje?

Chick grøsser. Det går plutselig opp for ham at morderen må være en gammel mann. Det er bare bitre, gamle menn som leser Arne Garborg. 

Morderen leser Faldbakken. Ungdommelig, fandenivoldsk og frekk.

Plottet tykner. Plottet tykner.

Denne seriemorderen er en gammel mann som dreper unge, vakre mennesker fordi han….

Kyllingen og grisen hører det rasle i busken bak dem.