Sosiale vampyrer

Vi har alle møtt dem, de sosiale vampyrene. De finnes over alt: På jobben, på Tinder, i den utvidede vennegjengen og i familien. Her kommer en guide for å peke ut livsgledeslukerne i livet ditt.

Felles for vampyrene er at de får ereksjon av å høre sin egen stemme og mangler genet som gir en evnen til å lese et rom og skille uinteressant informasjon fra givende samtaleemner. Ofte vil vampyren begynne på en historie apropos noe som blir nevnt, men raskt blir det tydelig at historien ikke er apropos noe som helst, og den har heller ingen slutt eller noe poeng. Blottet for selvinnsikt vil vampyrene fortelle historien i sin helhet, oppslukt av egen stemme, mens du sakte glir over i tanker om middag og jobb. 

De skarpeste av dem vil merke seg ditt driftende blikk og fange deg inn med å stille deg et direkte spørsmål, kanskje for første gang denne kvelden. Men la deg ikke lure! Du rekker aldri si mer enn en halv setning før du blir avbrutt igjen, med en digresjon denne gangen, ofte om mennesker du aldri har møtt. Og slik går resten av kvelden langdrygt videre. Om du likevel er i tvil på om du er i en vampyrs nærvær eller ikke, kan du ta selve lakmustesten på slutten av kvelden. Gi fra deg et teatralsk stort gjesp, si du “må tenke på det” og begynn å reise deg for å gå. Hvis den andre parten svarer med noe i gata “Ja, det begynner å bli sent..forresten, har jeg fortalt deg om da jeg bodde i Paris?”, ja, da har du svaret. 

Sosiale vampyrer finnes i alle aldre. Et vanlig trekk hos de yngre er at de fra tid til annen vil omtale seg selv i tredjeperson. Trolig har de snakket seg selv opp hele kvelden, men på et tidspunkt vil de gli over i en historie hvor noen har gitt dem et spesielt hyggelig kompliment. Denne historien kan leveres slik: Og da sa hun til meg, “Vet du hva, Tanja, jeg kjenner ingen som er så GÆREN som deg”. Eller slik: “Ingen lager drinker med sjokolademelk og vodka som David”. Det er ofte gjenfortellinger om folk du aldri har hørt om, som gir rare komplimenter du ikke helt forstår. Men ta det med ro, de kommer til poenget om en halvtimes tid. 

For den eldre garde går det ofte mer på råd du ikke har bedt om. De oser av kunnskap og gammel visdom og det skal ikke lange samtalen til før du får servert en dose gode tips. Dette kan være hjelpsomme ting som “du får ikke kjæreste med så mange tatoveringer vet du”, eller oppfordringer til å spørre sjefen på bartenderjobben din om bedriftens langsiktige KPIer. 

Du finner de sosiale vampyrene i alle yrker, men det kan være lurt å være ekstra obs på jobbene hvor det ofte benyttes dyre dresser eller veldig små luer. Lykke til!