Hvis dette ikke er fint, hva er?

Siden jeg (Eivind) har skuslet bort tid på personlige prosjekter og videoer av lekne rever på Instagram, lar jeg dagens Rapsode fylles av noen kloke ord fra Kurt Vonnegut Jr.. Kurt er død, og kan ikke gjøre noe med det. Men forhåpentligvis hadde han synes det var greit, denne ene gangen.

Vonnegut var en herlig kyniker og en varm humanist. Når han ikke var opptatt med å blande fremtidsvisjoner og satire med egne krigsminner, var han også en god taler. Og selv om han selv aldri fullførte college, holdt han mange taler for de som gjorde det.

If this isn’t nice, what is?: Advice for the young er verken hans største eller sterkeste verk. Dette er ikke engang hans beste sitater. Men de har en god porsjon visdom i seg:

“Vi må kontinuerlig hoppe fra klipper, og utvikle vingene våre på vei ned.”
“Det er kanskje en tragedie at mennesker kan få så mye energi og entusiasme fra hat. Hvis du vil føle deg ti fot høy og som om du kunne løpe hundre mil uten å stoppe, slår hat ren kokain når som helst. Hitler gjenreiste en slått, konkurs, halvt utsultet nasjon med hat og ingenting mer. Tenk deg det.”
“Hver gang barna mine klager på planeten til meg, sier jeg "Hold kjeft, jeg kom hit akkurat selv".”
“Å praktisere en kunst, uansett hvor godt eller dårlig, er en måte å få sjelen din til å vokse, for svingende. Syng i dusjen. Dans til radioen. Fortell historier.”
“Regjeringen din eksisterer ikke, og bør ikke eksistere, for å hindre deg eller noen andre, uansett farge, uansett rase, uansett religion, fra å få dine jævla tåpelige følelser såret.”
“Min politikk i et nøtteskall: la oss slutte å gi selskaper og nymotens innretninger det de trenger, og gå tilbake til å gi mennesker det vi trenger.”
“Onkel Alex, som er død nå, en av tingene han syntes var støtende med mennesker var at de så sjelden la merke til det når tidene var gode. Vi kunne drikke limonade i skyggen av et epletre om sommeren, og onkel Alex avbrøt samtalen for å si: "Hvis dette ikke er fint, hva er?"
Så jeg håper at du vil gjøre det samme resten av livet. Når ting går godt og fredelig, ta en pause og si så høyt: "Hvis dette ikke er fint, hva er?"”