Rapsodes julekalender: Luke 23

Dagen før dagen. Hva passer vel bedre enn å åpne luke 23 av en matorientert kalender? Bare smaken av en madeleinekake kan få en gammel franskmann til å skrive et 12-binds verk som får ham på sporet av den tapte tid.

Forslag 1: Bak hver luke gjemmer det seg en lekker ingrediens som til slutt ender i et snadder-måltid. Høres forlokkende ut. Dessverre ligger burrataen, som skulle toppe århundrets pizza, i luke 23. Den er ikke lenger til å kjenne igjen. Ikke lukter den som før, heller. Det slår meg nå at dette må være verdens verste idé.

Kanskje er det bedre med en kalender som utelukkende fokuserer på fortellingene rundt et måltid? Myter er jo alltid moro! Eller hva med mathistorier, slike latterlige blogginnlegg hvor de må fortelle deg hele livshistorien til bestemoren din for å forklare hvordan du skal skjære en brødskive?

La oss se for oss en luke slik: Året er 1943, og mormor har fått sepsis etter å ha stukket seg på en rusten spiker mens hun løp fra tyskerne. Men hun er sulten, og tenker på den gangen hun var i Pompeii tilbake på trettitallet.

Eller hva med denne: «Og sånn lager familien tilslørte bondepiker». Spennende? Kanskje ikke. Men så åpner du luken, og leser følgende skjellsettende fortelling: Navnet kommer av at storbøndene på 1200-tallet satte slør på døtrene sine slik at småkongene ikke skulle kreve prima nocti da de giftet seg.

Den ene historien er lenger og tristere enn den andre. Høytider har jo en tendens til å tære på våre emosjoner.

Det minner meg om min egen mamma. Hver påske setter hun på den amerikanske filmen Passion of The Christ, regissert av Mel Gibson. Hun setter seg foran skjermen og sørger for å holde øynene oppe med to tannpirkere (ideen kom til henne da vi så Clockwork Orange). På den måten får hun med seg alle sterke scener. Der sitter hun, dirrende, med fråden hengende ut av kjeften og vrir seg i hendene som Moder Therese – fullstendig frivillig.
– JA, SLIK BEHANDLET MAN JESUS! MEL GIBSON VET Å SI DET SOM DET ER. FY FAEN! FY FAEN! JOHANNA, SER DU?! SE, JOHANNA! SE DA!!
– DET ER IKKE TIL Å TRO! skriker hun gråtkvalt.

Og etterpå spiser vi påskelam.

Men nå er det jul. Og vi feirer at Jesus ble født. La oss ikke ta alle sorger på forskudd. Nyt kvelden med dine kjære. Se «Kvelden før kvelden». Lær å mekke ribba riktig av Hellstrøm. Og erkjenn at livet, det er en gåte.