Rapsodes julekalender: Luke 9

Julen er så vakker. Det ligger en deilig stemning i luften, som smør på julebrød, og en kan ikke annet enn å undre seg over hvor alt glitteret kom fra. 

Snøen glitrer, trafikklysene glitrer, stjernene glitrer. Selv øynene til katta som ellers hveser aggressivt til deg hver morgen, glitrer. Og mens du vandrer rundt mellom glitter, frelsesarmeens julegryte, og brente mandler (Æsj, tenker du, men det er tross alt jul), er det lett å glemme at det finnes to typer mennesker her i verden: Psykopatene som slår opp med kjæresten i desember for å unngå å måtte kjøpe julegave, og de som ikke så bruddet komme. Det er ganske sannsynlig at du tilhører den sistnevnte.

Så for å forberede deg på dette uunngåelige, er dette min julekalender-ide: En ny break-up låt for hver luke. Låtene  kan så klart kombineres med en øl-kalender, eller en hundevalp til luke 24. Når du da sitter der med «sjelevennen» din, og han stopper den elendige netflix-julespesialen for å «snakke ut», så er du klar. Alle følelsene er prosessert, og ikke bare dét, du har masse one-liners som kommer til å skjære i stykker hjertet hans på en langt mer smertefull måte enn Mariah Careys plystretoner etter fylte femti. 

For å hjelpe deg igang, har jeg noen forslag. 

En klassiker er så klart «Before he cheats» av Carrie Underwood. Sannsynligheten for at den fremtidige eksen din kysser noen andre på nyttårsaften er jo ganske stor. Etter denne låta kan du hoppe til noe mer moderne, «abcdefu» skal for eksempel være ganske populær for tiden. 

Men om du virkelig vil slå to fluer i en smekk, anbefaler jeg symfonier fra Romantikken (Funfact: epoken som tok sted  fra slutten av 1700 til midt på 1800-tallet heter romantikken fordi ingen av komponistene hadde draget på damer, så de skrev symfonier for å bøte på sin egen erotiske og seksuelle frustrasjon). «Symphony Fantastique» av Berlioz (For den litt psykotiske, ingen dømmer deg i en julekalender) eller «Eroica» av Beethoven (Bruddet mellom Beethoven og Napoleon river fortsatt i meg #OTP) er begge gode valg. 

To fluer i en smekk, sa jeg? Ja, sa jeg! For når påskeferien kommer vinglende, og kødden din har sittet alene med familien sin på en innesnødd hytte i en uke (“Du skal ikke snart gi oss noen barnebarn?”), er det ikke lenge til drittsekken kommer krypende tilbake. Men det er for sent. For nå er du blitt en verdenskjenner. Du er kultivert. Du gir ham en på tygga, kaster ham i gapestokken, og lar giljotinen ta seg av resten.