Rapsodes julekalender: Luke 6

Det er 24 flasker øl i ei kasse. Det er også 24 luker på en adventskalender. Dette er ikke en tilfeldighet, men nøye planlagt—sannsynligvis av Benediktiner- eller Fransiskanerordenen, som så det som sin plikt å syntetisere øl og kristendom. Men dette er oldtidshistorie. I dag har adventskalenderen oppnådd autonomi i den grad at den ikke trenger å referere til hverken kristendom eller øl, men kun en enhet som går opp i 24—altså to, tre, fire, seks, åtte, og tolv i tillegg til seg selv. Dette har gjort den ekstremt anvendelig for markedskreftene, som nå selger øl i 24-kvanta året rundt, men også i kvartvent-versjonen, som i dagens sekulære samfunn er bedre kjent under navnet “six pack.”

Sekulariseringen av advent har også fått konsekvenser i den grad at adventskalendere ikke lenger trenger å inneholde øl, men hva enn fantasien (og evt. økonomien) kan finansiere. Rapsode har feks. fått den elleville idéen å ha en adventskalender der hver luke inneholder utkast til en adventskalender. Så her slår jeg et slag for den original adventskalenderen i adventskalenderkalenderen. Men kalenderen Fransiskanerne brukte før pesta kom fremstår i dag som litt kjedelig, da mugga Hefeweizen du fikk i luke én var lik den du fikk i luke to, osv. frem til julaften. Jeg vil nødig kalle 24 øl for kjedelig, men for at kalenderen skal bidra til å varte opp julestemningen som blir vanskeligere å finne igjen til hvert år, må den differensiere seg fra ølkassa du kjøper resten av året. Dette problemet har heldigvis forbrukersamfunnet løst, for i dag finnes det flere sorter øl enn det er dager i året. Bare spør en venn om hjelp til å plukke 24 tilfeldige øl og nummerere dem, og vips så har du 24 dåser julestemning spedt over ventetiden.

Så du sluker agnet og investerer et par tusen i å gjøre desember litt lysere. Fransiskanerne vrir seg i graven fordi spesialølet du fylte kalenderen med ikke var brygget etter den bayerske renhetsloven, men du kan ikke tilfredsstille alle. I hvert fall kom du litt nærmere kjernen av hva jula handler om enn de fleste andre, for ikke bare har du stimulert økonomien ved å investere så mye i adventskalenderen, men du har også hedret før-kapitalistiske verdier ved å fremheve ølen som en integral del av juletradisjonene. Kanskje blir du beskyldt for alkoholisme fordi du plutselig drikker øl hver dag, men da skal du si at du er asketisk. Du tar inspirasjon fra munkene som startet det hele, men i stedet for å sverge troskap til religionen og klosterets enevelde, plukker og mikser du blant mikro- og makrobryggerier fra verden rundt som en slags moderne kosmopolitt.

Jula handler om de små gestene. Du trenger ikke å gjenoppfinne hjulet for å finne igjen julegleden. Bruk desember til å leve litt på kanten og sett en ny vri på gamle tradisjoner. Gjør adventstida til en hyllest av bryggekulturen, og få en smaksopplevelse med på kjøpet. Sånt blir det god jul av.