Rapsodes julekalender: Luke 5

“Valper”, synger den internasjonalt anerkjente vokalgiganten Sia i hennes julealbum fra 2017 “er for evig.” En noe merkelig setningskonstruksjon, men budskapet i denne særdeles fengende låta, er godt og varmt en kjølig desemberkveld. Og det er at du skal være forsiktig med det du ønsker deg, for det kan være at du får det! 

Valper er levende, komplekse vesener, “evige” i kraft av å befinne seg blant andre organismer på denne jorda, mennesker inkludert, og de behøver omsorg, kjærlighet og oppmerksomhet. Det ekke bare å få seg en valp til jul gutt! Dette sa Fattern en gang. Neida, det gjorde han ikke, for han er ikke dum nok til å gi sine ADHD-sønner levende skapninger gjemt inne i en eske med pustehull. 

Det er noen som sikkert synes at det er skøyeraktig å overraske barna ved å gi dem en gave som transcenderer enhver gavekategori, da valpen verken er en “hard” eller en “myk” gave, verken klær, bok, verktøy eller spill. Og siden den ikke kan styres fullt ut,  er den aldri bare din men sin egen. Valpen er som livet selv; mystisk, hellig og uutsigelig i sin fluffy mykhet. 

Puppies are indeed for ever, not just for Christmas. 

Take it away Sia!