Gordarike – verdens verste sted?

Har du hørt om Gordarike? Du vet, middelalderparken med elektronisk nisseverksted i Gol i Hallingdal? Ikke det, nei. Vel, da har du mye gøy i vente! 

Jeg oppdaget Gordarike for et par år siden. Flere ganger i året drar jeg og en vennegjeng til en hytte med en frekk stamp, og dermed har det blitt mange bilturer frem og tilbake hvor blikket glir over stavkirker, jorder, hus og rare antikvitetsbutikker. Men noe som alltid fanger oppmerksomheten min på de lange turene er en skikkelig skral familiepark med en kjempeviking i tre utenfor inngangen. Det er klart man blir interessert. Det er klart jeg måtte vite mer. 

Etter å ha passert den massive vikingen for andre gang kastet vi oss på internett og ble geleidet inn til de 23 anmeldelsene du finner om den øde (og ifølge anmeldelsene, forfalne) parken, og det skal jeg si deg: For en gullgruve!

Parken beskriver seg selv som en fantastisk aktivitetspark som kan by på så mangt. «Besøk kong Haddings gravhaug, Vikingbyen med Kongehallen, Julenissehuset med verksted og Hahaugtrollets hule.» Videre snakkes det litt om norrøne guder, før de fronter «NYHET sommeren 2011: Vinland – det lille Amerika.» I Vinland finner du en elv med «små vikingskip, en solområde og badkulp, indianerleir og hester.» 

Gordarike er et sammensurium av mekaniske figurer, norrøn mytologi, vikinghistorie og kulturell appropriasjon – alt rettet mot barn som vet å ha det gøy. Hva har julen, hester og vikinger til felles, tenker jeg. Hvem vet. Men folk hater det. 

«LIGG UNNA!!!!!» sier Geir og gir familieparken 1 av 5. Opplevelsen han og familien hadde har åpenbart satt spor. 

«Først inngangspenger, deretter betaling for hver attraksjon. 120 kr for å sitte i en båt som tar en runde i en møkkete renne. Ingen ansatte/opplegg/info om aktiviteter i parken. Badebasssenget var så møkkete at det er barnemishandling å slippe barna uti og i indianerteltene fant vi tomflasker og en gammel truse!?! Selve vikingdelen var ikke så værst, men ikke det gjeveste for barna. Mulig denne parken var flott for 30 år siden, men den trenger både modernisering og ikke minst vedlikehold. Stor skuffelse og bortkastet tid og penger!!!» 

Det er mange ting å bite seg merke i, men den gamle trusa henger igjen hos meg. Hvordan vet de at den var gammel? Var det så åpenbart, eller gikk de virkelig inn for å undersøke den? Det er dessverre ikke flere som nevner denne trusa, men bortkastet tid og penger er en gjenganger. 

«Ikke verdt et besøk!» sier Cecilie fra Danmark, og gir 1 av 5. «Kostnader 50 NOK per person. Ingen forklarer historien til nettstedet eller noe. Alt var låst av, unntatt kirken der en kvinne var renhold, mens vi ikke kunne gå inn… Føltes som en dårlig spøk. Trist, da det er mye potensial her, og det er en så viktig del av norsk historie.»

Her vil jeg tro hun refererer til vikingtiden og norrøn mytologi, og ikke til mekaniske nisser, men du finner neppe de gode nikkene til norsk historie i denne svindlerparken. 

Jan Ronny har regnet seg frem til at minuttprisen for å vandre hvileløst i parken er 12 kr, mens Suma mener nisseverkstedet hadde sine glansdager på 70-tallet. Kit sitt beste råd er å heller bruke inngangspengene på is eller iskaffe i Gol sentrum, hvis du først stopper der. 

Hvis du er en prokrastinerer anbefaler jeg deg å søke opp Gordarike og lese alle kommentarene i detalj. Kombinasjonen av de rasende anmeldelsene og den triste fasaden gjør nemlig meg enda mer nysgjerrig på hvor ille det kan være. Og, mest av alt, lurer jeg på om den gamle trusa fra 2015 fortsatt ligger der.