Skal du komme deg frem her i livet, skal du lage skandale

Fem læresetninger ført i pennen av Dag Solstad.

  1. Skal du komme deg frem her i livet, skal du lage skandale, for faen. Det kan være hardt den måneden eller de ti minuttene det står på, men du tjener penger på det. Og de som lager skandale, vet det!
  2. Hvis man er så redd for å fornærme folk, får dere heller finne på noe annet å gjøre. Hvis du er forfatter og ikke kan fornærme forleggeren din eller kulturministeren din, må det da finnes noen morsommere yrker å skaffe seg. Herregud, kan de ikke begynne i landsnæringen da?
  3. Vi har utpregede litterære interesser. Vi tenker på Hemingway hver morgen når vi våkner. Klokkene ringer for deg, tenker vi. Det er hyggelig å våkne litterært. Gjør det De også. Det styrker selvfølelsen.
  4. Visst skal elevene kjede seg! Det skulle bare mangle om de ikke kjedet seg når kulturarven ble gjennomgått. Det hadde ikke vært mye til kulturarv hvis det ypperste vi hadde innen litteratur fullt ut ble forstått og verdsatt av 18 år gamle, umodne mennesker, med banale såpeoperadrømmer i hodet.
  5. Skal man strebe mot landets høyeste allmennutdannelse, kreves det blant annet at man setter seg inn i Ibsens diktning, siden Ibsen altså var norsk, og det skal være kjedelig! Her har det forresten skjedd en kolossal forflatning. I dag har man ikke engang vett til å skamme seg hvis man ikke forstår seg på Ibsen.