Mandagsliste for forskremte sjeler

Puh, du klarte å komme deg gjennom en skreeeemmende helg, og nå er mandagen her. 

I alt snakket om hva Halloween er, og hvor det kommer fra (en amerikansk tradisjon, importert og pervertert!? Eller et gammelt skotsk rituale?), en debatt som ser ut til å bli gjendrevet hvert år, er det en ting vi ikke må glemme: at det å kle seg ut er den dypt, dypt menneskelig lengsel, som, når sminke er i ansikt og kappe på skuldre, manifesteres i en voldsom glede. At denne gleden er barnlig, er åpenbart, men det betyr ikke med det at ikke også voksne kan kjenne på spenningen ved å kle seg ut. Et faktum jeg bevitnet ved å se flere foreldre i går, som knapt kunne skjule spenningen, i det de spretter etter barna sine for å “passe på” dem. Jeg har både sett vampyrer, hekser og Obi-Wan Kenobi, alle voksne, vandre gatelangs 31. oktober 2021. 

Men magien som unektelig finnes på Halloween, enten den er knyttet til godteriet, kostymene, det mer overnaturlige eller den historisk fascinerende ikonografien, kan neppe vedvare når november inntreffer med full blåmandags kraft. Med mindre man har den rette musikken på øret til og fra skole og jobb selvsagt! 

Her kommer en liste med skumle og/eller magiske låter som jeg alltid assosierer med halloween. 

  1. Hvis du har sett tv-serien “The Haunting of Hill House” er jeg overrasket hvis du får sove sammenhengende kortere enn to uker etter at du har sett siste episode. Serien er stappet til randen av alle de kjente tropene fra skrekkfilm-sjangeren, men det skumleste av alt er kanskje den ubehagelige stemningen som sitter i veggene. Huset hjemsøker faktisk familien som bodde i det. Men musikken til serien er ikke like skummel som den er vakker
  1. M. Night Shyamalan er kjent for å være en eksentrisk filmskaper. Jeg leste en gang en anmeldelse av hans film “Drag me to Hell” der den ikke var beskrevet som  skummel så mye som morsom. Dette fordi den spilte på klisjeene og tok estetikken så hardt ut at den, vel, rett og slett endte opp med å bli ganske artig. Musikken er skremmende fengende, med sine harde blåsere og drivende strykere, et riktig helvetes arrangement! 
  1. Et sjangerbytte dytter oss skrikende inn i metallets verden. Altså musikken, ikke det du finner i det periodiske system. Min favorittlåt av bandet Avenged Sevenfold er “A Little Piece of Heaven” og er, vel, brutal. Brutal, pervers, morsom, blodig, ekstrem og høyst, høyst halloween-inspirert. Som Avenged Sevenfold jo som band er. Også mange heftige blåsere og strykere i bakgrunnen! Hverken musikkvideoen eller selve låta er å anbefale for sarte sjeler. 
  1. Det er en viss diskusjon blant de lærde som tidvis gjør seg gjeldende på denne tiden av året, nemlig den om hvorvidt “The Nightmare before Christmas” er en julefilm, eller en halloween-film. De fleste heller mot førstnevnte, bare hør på tittelen! Men Danny Elfmans legendarisk magiske musikk er det som ofte setter seg i sjela etter besiktigelsen. 
  1. Se for deg zombier. Hjernespisende, hjernedøde, trege, dødelige vrak av det som en gang var mennesker. De utgjør bildet på sykdom, død, og forråtnelse, og er symboltunge påminnere på ethvert kroppslig forfall. Paradoksalt nok får de i døden en fornyet styrke, da de ikke kjenner smerte. Og de sansene har igjen, bruker de for å fange og spise deg! Se så for deg disse zombiene danse i takt til drivende pop-rytmer. Det er det de gjør i Michael Jacksons evige Thriller. Like fengende i dag som den var i 1982, høydepunktet i Jacksons karriere. I musikkvideoen opptrer han både som zombie og varulv for anledningen. 

Denne listen kunne vært lenger, men vit dette, kjære leser og lytter, at de i gamle dager mente at man kunne skremme bort onde ånder ved å imitere dem! At, litt som ved en vaksine, så behøver du kun litt mørke for å “bli immun”. Og skummel musikk er, slik vi har sett, ikke bare skremmende, men vakker, fengende og høyst dansbar.