Øl og litteratur – together at last

Kultur nytes best når man blander den. Musikk og teater, poesi og mote, og ikke minst: kunst og smak.

Vi liker litteratur. Vi liker øl. Vi liker å drikke mens vi leser, for å forsterke opplevelsen.

«Men hvilken bok skal jeg lese til sinnasafta jeg har i kjøleskapet?» spør du. Her har vi laget en liten guide for å hjelpe deg med akkurat den utfordringen.

Stout

Les: Jorge Luis Borges – Ficciones

Fordi: Borges smått surrealistiske tankespinn krever en øl du virkelig kan synke tennene i. Noe mørkt, sødmefylt, med anelser av kaffe og skogbunn. Stouten er den perfekte drikk for dype tankerekker, i grenseland mellom drøm og virkelighet. Et ekstra pluss er at den høye alkoholprosenten gjør det lettere å følge Borges’ eksentriske logikk.

Flanders red ale

Les: Thomas Pynchon – Gravity’s Rainbow

Fordi: Flanders red ale er vanskelig å beskrive. Først virker den litt sursøt, men så er det som om den bruser opp til en kakofoni av inntrykk. Noen sier den smaker balsamico, og legger den raskt fra seg. Opplevelsen simulerer på et vis hvordan det er å lese Gravity’s Rainbow. Eller simulerer boka ølen? Lineær tid har sluttet å gi mening.

Barley Wine

Les: Virginia Woolf – To the Lighthouse

Fordi: Sanseinntrykk glir over i hverandre, interne monologer flyter forbi, og sosiale spill bryter sammen. Bare byggvin kan akkompagnere Woolfs univers, med sin kraftige smak og fruktige bitterhet.

Mango IPA

Les: Karl Ove Knausgård – Min kamp

Fordi: Noen ganger kommer det en bok som treffer langt utenfor den nisjen den vanligvis holdt seg innenfor; det er ikke hverdagskost at 3000 siders autofiksjon i seks bind blir revet ut av hyllene som om det var Yeezy boosts. Eller PS5. Eller Mango IPA, som nå har sneket seg ut av mikrobryggeriene og inn i de tusen hjem. En bok og en øl som er litt utenom det vanlige, men fortsatt lett fordøyelig. 

Smoked Ale

Les: Franz Kafka – Prosessen

Fordi: Røykøl ser normalt ut på overflaten. Som en klassisk øl. Men idet du løfter glasset og røyklukta siver opp i nesa, innser du at ingenting er som det fremstår. Akkurat som hos Kafka. Virkeligheten responderer ikke lenger slik du forventer. Da kan du like gjerne drikke øl som går til frontalangrep på sanseapparatet.

Lambic Gueuze

Les: Allen Ginsberg – Howl

Fordi: En feststemt øl krever en høystemt forfatter. Når du kjenner gueuzens sprudlende toner, passer det derfor perfekt med en av forrige århundres mest inspirerte poeter. Ginsbergs Howl er stort, kraftfullt, en festtale for ungdomsopprør som bør akkompagneres av ølens versjon av champagne.

Helles

Les: Yukio Mishima – The Sailor Who Fell from Grace With the Sea

Fordi: Mishima var en mann av tradisjoner, noe som blir reflektert i hans “no bullshit” tilnærming til litteratur. Dette passer best sammen med en tradisjonsrik øl av den samme gode moralen, og her finnes det ingen andre alternativer enn en helles – brygget etter den bayerske renhetsloven, naturligvis. 

Berliner Weisse

Les: Hermann Hesse – Siddhartha

Fordi: Det smaker knapt nok øl, og tradisjonelt er den svak nok til å unnslippe monopolet. Praktisk talt brus, med andre ord. Så da passer den bra til Siddhartha, som gjerne kan leses med et klart sinn så bokens budskap kanskje kan gjøre et varig inntrykk. 

Trippel IPA

Les: William S. Burroughs – Naked Lunch

Fordi: Burroughs brettet og satte sammen manuskriptsider til punktet hvor han mente at man kan starte boken hvor som helst og lese i hvilken retning og rekkefølge man vil. Da bør du kombinere med en tredobbel IPA på 10%, slik at du kan få litt bedre oversikt. Eller i det minste tro at du har det.

NEIPA

Les: Zadie Smith – White Teeth

Fordi: Er det lov å bry seg igjen, eller satte postmodernismens kynisme altfor dype spor? Smith prøver å si at vi kan ha begge deler. Det gjør på et vis NEIPA også, den mest populære ølsorten i mikrobryggverden. Her kan vi nyte de enkle smakene, uten å gi slipp på kompleksitetene av å leve under multinasjonal kapital. 

Fruktøl

Les: Haruki Murakami – Hardboiled Wonderland and the End of the World

Fordi: Fruktøl er et trygt første-steg inn i den videre øl-verdenen, litt som Murakami er et sikkert forankringspunkt når du vil bevege deg ut av realismens (ofte begrensede) rammer uten å dykke ned i sci-fi eller fantasy. Her kan du velge å vrake i smaksopplevelser som egner seg flott til hva enn Murakami maner frem av finurlige situasjoner. 

Pils

Les: Lars Saaby Christensen – Beatles

Fordi: Ingen av oss har lest denne. Men det virker riktig, gjør det ikke? Folkelig øl, folkelig forfatter, uteservering i ungdommens Oslo, en delt opplevelse du kan kjenne deg igjen i. Jeg lover deg at Saaby Christensen setter pris på en kald pils i sola.

American Wild Ale

Les: Philip K. Dick – Ubik

Fordi: Å lese Dick er å åpne døra for enda en eksistensiell krise, og du vil aldri se verden helt som før. En wild ale er også kjent for å by på overraskelser, ettersom fermenteringsprosessen etterlater ølen med en mer uforutsigbar karakter. Ingenting er noensinne som det virker på overflaten i Dicks verker, en sensasjon en god wild ale underbygger. 

Porter

Les: Ursula K. Le Guin – The Left Hand of Darkness

Fordi: En mørk porter har noe traust over seg. Og samtidig noe fremmed, noe mystisk, et besnærende mørke å synke ned i. Enten du er på reise i Jordsjø eller besøker en av de fremmede planetene i Hainish-universet, vil nok lokalbefolkningen sannsynligvis servere deg porter på vertshuset.

Gose

Les: Jonathan Franzen – Freedom

Fordi: En gose kan ofte ha en litt salt bismak, ikke akkurat det man vanligvis forbinder med øl. Franzen kan også ha en litt salt bismak, ettersom samfunnet er på hell og han ikke har noen kvaler om å si det. Med en gose i hånd kan du være sikker på at smaken din er litt bedre enn andres, og at du utgjør en forskjell ved å anerkjenne verdens problemer.

Juleøl

Les: Jostein Gaarder – Julemysteriet 

Fordi: En litt mørkere øl for en litt filosofisk roman. Og siden alle bryggeriene i Norge lager minst èn juleøl, bør det ikke være noe problem å gjøre adventskalender av boka (som passende nok er inndelt i 24 kapitler) og smake deg gjennom hele ventetiden. God jul! 

🍻