Hvorfor er det ingen hestegutter?

I høst har det kommet opp igjen en sak fra to år siden om Pia, ei jente som spiste sin egen hest etter at den måtte avlives. Hun fikk hatmeldinger, til og med drapstrusler, fra folk som tilsynelatende synes at det å spise hest er noe av det verste man kan gjøre. Det var ikke bare strikte veganere som kunne anklaget henne for speciesisme, men såkalte hestejenter som lot seg provosere.

Personlig mener jeg at det ikke finnes noen rasjonell grunn til ikke å spise hest. Det kan ikke sammenlignes med kannibalisme. Selvsagt kan man være følelsesmessig knyttet til en bestemt hest, og derfor ikke ha lyst til å spise akkurat den. Men det kan man også være til en gris eller en sau, uten at det er galt å spise disse dyrene av den grunn. Det er heller ikke bare følelser som gjør at det er galt å drepe og spise andre mennesker!

Da jeg skrev «hestejenter» fikk du kanskje et bilde i hodet av ei tenåringsjente med rideklær som bruker mye av fritiden sin på å være i stallen og gre håret til hesten sin. For mange er det en hobby som utgjør en stor del av identiteten deres, og de trener i lang tid for å delta i ulike konkurranser med hestene sine.

Men nylig har jeg tenkt på en ting: Hvorfor er det ingen hestegutter?

Gutter liker og ser opp til maskuline helter som rir på hest, for eksempel cowboyer og revolvermenn i det ville vesten og riddere i skinnende rustning. Som barn løp jeg rundt med kruttlappistoler og kuttet «hodet» av blomster med pinner (sverd) jeg fant i skogen. Men jeg kan ikke si at jeg tenkte at det hadde vært mye kulere å gjøre dette fra hesteryggen.

Hvorfor er det så få som tenker på at hest også kan være en hobby for gutter? Er det fordi den allerede er så dominert av jenter at guttene ikke føler seg komfortable i deres selskap? I så fall er det bare enda en grunn til å inkludere flere gutter. Er det fordi noen av salene kan gjøre at guttene blir ukomfortable på en annen måte? Det finnes andre saltyper.

Kanskje den tydelige ubalansen mellom kjønnene har å gjøre med grunnen til at Pia fikk så mange sterke reaksjoner da hun spiste hesten sin. Hestejenter blir gjerne følelsesmessig knyttet til hestene sine, som er forståelig når man bruker så mye tid på å stelle dem. For gutter flest vil en hest appellere mer til dem som et transportmiddel, en måte å forflytte seg raskt til jakt- eller slagmarken på. Derfor gir det mening at gutter i vår kultur ble interessert i biler da disse tok over for hest som det raskeste transportmidlet.

Fremdeles kan man høre menn som skryter av hvor mange «hestekrefter» de har på bilen sin. Betyr det at disse mennene, langt inne, egentlig er hesteguttene vi har spurt etter?