Sexy intellekt

“Sapioseksuell” er kanskje et begrep du har hørt et eller annet sted i forbindelse med opphetede diskusjoner – eller hete meningsutvekslinger – sent på kvelden (eller på dagen i pausen til sexologiske seminar) når folk, særlig kvinner (på google står det “kan menn være sapioseksuelle?”), blir spurt hva de er (seksuelt) tiltrukket av. 

Det høres jo ikke bare kult ut, men rimelig også, det å være tiltrukket av intellekt. Som er det sapioseksuell betyr. 

“Sapio”, kommer fra latinske “sapiens” som betegner “en som vet.” Og “sapiens” i sin tur refererer til menneskerasen som art i den biologiske klassifiseringen homo sapiens; altså “menneske som vet.” Men du trenger ikke være spesielt kunnskapsrik for å skjønne at sapioseksuell er et latterlig begrep som vitner om den latente dualismen i vår vestlige tradisjon. 

På WebMD (en slags amerikansk nettside for medisinske råd) står dette om fenomenet: 

“Sapioseksuell betyr at en person er seksuelt tiltrukket av høyt intelligente mennesker, i den grad at de anser det for å være den viktigste egenskapen hos en partner. Det er et relativt nytt ord som er blitt mer populært i senere år.” 

Et annet sted på den samme siden står det at en sapioseksuell person er mer opptatt av en persons indre kvaliteter, tanker, følelser og ideer, heller enn det ytre. 

Alt dette er vel og bra, ja, for  et sunnhetstegn å regne i en tid som kan anklages for å være hemningsløst overfladisk og løsaktig. Men en kan ikke være tiltrukket av intellekt alene. 

I en kommentar under en video av Alan Rickman – skuespilleren som med en forførende mørk stemme spiller Severus Slur i Harry Potter-filmene – skrev en kvinne at hun “kunne hatt sex med den stemmen.” Nå kan det være at den unge damen var fullt klar over hennes egen metaforiske bruk av språket, men problemet er at stemmer har en tendens til å ha en kropp som følger med. En slags pakke-deal, om du vil. Det samme fenomenet viser seg i utsagn som “hun har en så fin personlighet” eller “hen har et nydelig indre liv” ofte etterfulgt av et sterkt “MEN” … 

Intellekt, som andre menneskelige kvaliteter, utføres ofte i en spesifikk kontekst, en setting som gir den mening. Ofte er dette høyst kroppslig, selv om vi har en tendens til å glemme kroppen i disse aktivitetene.

Filosofer har i noen generasjoner nå påpekt av vi hele tiden gjør ting selv med de enkleste og minst energikrevende handlinger. Som når dommeren reiser seg og med rungende røst sier “tiltalte er dømt på alle punkter” eller presten i kirka sier “herved erklærer jeg dere for rette ektefolk å være”, politimannen sier “du er under arrest”, typen din sier “dette funker ikke mer” osv. Talehandlinger som kun krever ord, men som endrer folks liv for alltid. 

Kroppen er alltid med i alle disse handlingene, og på et eller annet tidspunkt, ble vi så gode på å stå rett opp og ned, fokusere på stemmebruken og settingen, at vi rett og slett glemte den. Så kommer en fransk filosof og sier “jeg tenker, altså er jeg” og sementerer med det en tradisjon som ser på kroppen som løsrevet fra sinnet, et sinn du fundamentalt sett er. Det er dette jeget som er deg, og som fra sitt indre kammers, når ut til andre. På denne måten kan vi si at det du egentlig er interessert i eller seksuelt tiltrukket av, er noe på innsiden, bak alle disse kroppslige greiene. 

Men da kan du jo lure på hvor denne seksualiteten ble av? 

For seksualitet er knyttet til hvem vi er seksuelt tiltrukket av, og du kan neppe ha sex med et kartesiansk spøkelse, en bevissthet som er lastet opp på en maskin, eller den fløyelsmyke stemmen til Alan Rickman. Du kan ikke pule intelligens! 

Heldigvis behøver vi ikke å velge mellom legeme og sjel, bevissthet og kropp, for så lenge vi er på denne jorden, viser vi hvor intelligente og dermed sexy vi er i våre mange handlinger, i ord, gjerninger og kroppslige ferdigheter. Aristoteles mente at kroppslige ferdigheter sammen med intuisjon er knyttet til utøvelsen av dydig atferd (mot, måtehold, rettferdighet etc.), og dermed ensbetydende med det han kalte praktisk visdom, eller fronimos

Intellekt er ikke det vi er, men det vi gjør, og vi må aldri glemme at sex, vel, det er en forholdsvis kroppslig aktivitet. 

Du kan riktignok ikke pule intelligens, men du kan knulle personer, og de kan jo tidvis være ganske intelligente.

Foto: Julie Brundtland