Den innbilt syke – et helende korverk

«Den innbilt syke – et helende korverk» er et samarbeid mellom Lost and Found productions og Agder Teaterlaboratorium. Med Molierès komedie “Den innbildt syke” fra 1673 som bakteppe undersøkes det hvordan healing både kan bli en del av en kunstnerisk prosess og et kunstnerisk uttrykk. I dagens rapsode får du en liten smakebit.

Skrubbsår på knærne. Grus og skorpe. Huden bare: «Jeg fikser det!» Blåmerket som egentlig er lilla, blir grønt, brunlig, gult og forsvinner. Tenk om alle blåmerkene du noen gang har hatt kom tilbake. Sugemerkene, myggstikkene, og føflekkene du måtte operere bort titter frem og bare: «Hei, hei, dalmatiner. Du ser ut som et kunstverk!» Men det er inni det verker. Det er sårt å innrømme at du har sår som ikke er på bedringens vei. Du må gå uten huden på bedringens vei. Oppover og bortover og bratt oppover. Men jeg har en hemmelighet. Det finnes kanskje en unnabakke.

Pek på såret ditt. Hvor er det smerten din kommer fra? Krystallsyke og krystallterapi og skinnende stjerner på himmelen. Det er til å bli svimmel av. Du er så lei deg hele tida, fordi det bare blør og blør. Og når ting blir bedre så klør det. Men se på deg selv som et lappeteppe. Se etter noe å lappe sammen. «Bang-bang-dong-dong», sier tromma. Det er deilig å lene seg tilbake i seg selv. Du bare flyter litt rundt inni det myke kjøttet, og de snille tankene som sier fine ting til deg. «Alt blir bra.» «Du er så bra, du, når du bare er.» Du er sykesøster og mor med glorie. Du må stelle sår og blåse på. Du blåser liv i deg selv hele dagen og hele natta. Du puster inn og ut. Inn med det gode, ut med det vonde. Det er reisen. Alt heles hele tida, og verden er full av kjærlighet med vinger og sverd. Det sitter en liten heks og brygger urte-te til deg her. Hun har en fjær i hånda. Hun vinker deg til seg med fjæra si.

«Den innbilt syke – et helende korverk» er Molières ord svøpt i heksas fortrolige toner. Verket kan bli et
forsøk på healing, uten ironi eller andre skjold. Det er holistisk new age, og vi forstår at du er skeptisk.
Men innerst inne er det bare en enkel bønn om bedre tider – et alternativ.

Vi inviterer publikum til et mellomspill i kirkerommet. Kom og vær, og hvil i lyden fra stemmer som vil deg vel. Kanskje kan sangen føles som en mors varme pust mot skrubbsåret ditt. Kanskje rusler du allerede langsomt på bedringens vei. Visningen foregår i Metodistkirken i Kristiansand. Nysgjerrig? Les mer her.

Plakatdesign: Tiril Haug Johne