Helgens lyttespor: From Scratch

Ah, det er helg, og tid for å la skjønne toner akkompagnere både solfylte parker og mørke bakgårder som flommer over av øl og halvglemte historier. Da passer det utmerket at From Scratch slapp ny singel i går, den dødsfengende Distractions.

Kvartetten har blitt omtalt som «et av norges mest lovende band», har spilt her og der og blablabla. Det er ikke så jævlig viktig. Det er jo musikken dette handler om. Og den er knakende god.

Ja, den knaker. Som faen.

From Scratch tilhører den nye bølgen av unge band som setter Arctic Monkeys høyere enn Led Zeppelin, som mikser myke toner med røffe kanter, som veksler mellom sjelfulle seanser og energiske riff med en eleganse som får øregangene til å spisse seg slik en høstblomst strekker seg etter siste rest av sollys. Rad.

Distractions er en av de roligere låtene bandet har snekret sammen. Men det betyr ikke at den ikke sparker fra seg. Ulmende gitarakkorder og rytmisk pianospill sniker seg over en stødig rytme, før bandet gir fraspark. Vokalen flyter besnærende over det hele, med en nerve som fanger følelsen av forspilt ungdom og fandenivoldsk livskraft.

En låt som passer like godt på vors som på nach. Og midt i mellom, hvis du liker å mase på barpersonale.

En gammel platesamler jeg snakket med i en konfirmasjon nylig mente at det største problemet med moderne musikk er mangelen på minneverdige refreng. Vel, refrenget på Distractions er av typen du nynner på etter å ha hørt det én gang.

Du står på bussen og aner fred og ingen fare, idet hjernen din setter igang: «WITH ALL THESE WORDS I TRY TO FIGURE OUT THIS FEELING!» Du klarer ikke å stoppe deg selv. Nynningen begynner i det små, litt sjenert, før du plutselig står og gauler foran et publikum av intetanende passasjerer. Men selvfølgelig begynner de raskt å synge med. For dette er låt.

Ifølge bandet handler den om å finne distraksjoner fra livets meningsløshet. Kult. Det er sikkert litt meta at selve låta i seg selv fungerer som nettopp en slik distraksjon.

Uansett, hvis du tørster etter mer, etter å ha innsett at band ikke har b-sider på singlene sine lenger, har From Scratch et knippe andre låter ute på verdensveven også. Absolutt verdt tiden din hvis du trenger en siste distraksjon før høstmørket sluker oss alle.

God helg!