Sitathelvete

På Instagram finnes det mye rart. Ikke bare lekre bilder fra designerinteriør, eller fancy fotografier av funkishus badet i den gråblå belysningen fra vårsolens skyer; ikke bare gudinneaktige katter eller solnedganger i parken med festglade deltakere som nyter mikrobrygget øl. 

Det finnes også i økende grad såkalte infographics, altså designede bilder med grafer, statistikk og informasjon. Derav navnet. 

Det finnes også memes … i hopetall; mest fra popkulturen, men også memes dedikert til klassisk kultur og kunst. Jeg kan personlig anbefale Classical Art Memes, som både finnes på Instagram og på Facebook. Der er det referanser til alle de store vestlige kunstnerne og deres verker, ofte med en enorm dose humor og glimt i øyet.

Jeg har lite sans for de førstnevnte “infographics” da lesningen av dem fører med seg kramper for sinnet som besiktiger deres politiske og dårlig funderte innhold. Den andre varianten har jeg mer sans for, da humor og popkultur virker sammen for å (når det funker som best) eksponere oss for klassiske kunstverk. Ofte helt uten politikk! Men så har vi en siste variant jeg ikke helt vet hva jeg vil med: Sitatmaskinene

De sidene som ser det som sitt hovedmål å spre livsinspirerende sitater på et daglig plan til sine mange hundre tusener følgere, som lar seg inspirere av tunge og dype utsagn. Ofte i et sterkt språk ytret av historiske personer. Poeter, filosofer, forfattere, tenkere og intellektuelle blir skamløst slengt ut side om side med rumpejenter i tights og katter på matter. Gjerne i denne formen: Svart/mørkegrå bakgrunn, hvitt sitat i lekker font, og under – ofte i selve bakgrunnen – en representasjon av en berømt person. Dette skal understreke autoriteten til utsagnet, tyngden, enten faglig, intellektuelt, poetisk eller åndelig. Dette er tidvis særdeles  ironisk da vi i den vestlige verden, spesielt etter opplysningstiden, har vært dypt skeptisk til autoriteter. 

“Det uutforskede liv er ikke verdt å leve” – Sokrates. 

Nå kan man jo si at de færreste ikke er så kritiske at de stiller spørsmål ved Sokrates her. Eller ved hvorvidt Sokrates i det hele tatt kom med utsagnet (heldigvis kan jeg bekrefte at han gjorde det!)

“Det er et tegn på et lærd sinn at det kan underholde seg med en tanke, uten å akseptere den.” – Aristoteles

Hva med å være aristoteliker, og underholde seg med tanken om hvorvidt Aristoteles faktisk kom med denne tanken? (angivelig gjorde han det, om enn parafrasert fra Den nikomakiske etikk!)

“Kun én mann forstod meg, og han forstod meg ikke.” – G.W.F. Hegel

Selv lurer jeg på hvor Hegel sa dette. Kan jeg få hjelp av en leser? Han må ha sagt det i et brev, for så klar var han neppe i de fleste av hans verker!

“Filosofi er en kamp mot fortryllingen av våre sinn gjennom språkets makt.” – Ludwig Wittgenstein

Men hva hvis vi vil bli fortryllet, av memes og sitater på Instagram, Ludde?? 

Jeg avslutter denne sitatkritikken med et sitat fra en av mine moderne favoritter; den slovenske filosofen Slavoj Žižek. 

“Visdom er idiotisk. Uansett hva du sier, så kan en såkalt vismann komme å rettferdiggjøre de mest perverse ting … og sette dem inn i sitatbokser.” – Slavoj Žižek