Nordmenn, det tilbakestående folk

Gledelig 17.mai – dagen for champagne, bugnende frokostbord, trommevirvler og barnetog. Hva med å krydre festen med noen sitater av Norges fremste retoriker og 17.mai-fornekter Georg Johannesen? Du kan for eksempel lese dem opp høyt rundt frokostbordet for diskusjonens skyld. Gledelig hilsen fra redaksjonen i Rapsode.

1. Jeg vil gjerne minne om den største tragedien i norsk historie: 17.mai 1814.

2. Er det ikke merkelig at nordmenn ser problemer alle andre steder enn der de selv kan gjøre noe med dem?

3. Norge har satt seg en historisk oppgave: Å bli rikest mulig fortest mulig til gagn for hele verden. Etter at vi er blitt rikest mulig fortest mulig til gagn for hele verden, skal vi dele ut matpakker og godteposer til dem som sitter og venter i den fattige verden.

4. I Norge tror man at man ikke trenger å forandre samfunnssystemet for å redde naturen. Ufattelig! Jeg har alltid ment at nordmenn er tilbakestående folk.

5. Norge har høy konsensus, sier de borgerlige samfunnsforskerne. Men det betyr egentlig at Norge ikke er så veldig demokratisk. Det er de som ikke deler konsensus som er prøvesteinen på at det er en reell opposisjon.

6. I vårt samfunn må vi enten ha fascisme eller kommunisme. Det er mye lettere å bo i et diktatur hvor en diktator bestemmer at atombomben skal brukes, enn i et fritt land hvor folk har stemt for bruk av atombomben. Jeg er motstander av partier av de grunnene der. Det er mye lettere å bevare sin menneskelighet i et land hvor man ikke har ansvar for en bedriten politikk.

7. Jeg synes det er frekt at artister bruker verdens lidelse for å bli kjendiser. Det er ufordragelig populistisk og barnslig. Hvis for eksempel Morten Harket virkelig vil gjøre noe med situasjonen i Øst-Timor, får han flytte dit, og aldri komme tilbake.

8. De som sitter med makten i Norge, later som om Norge er et demokrati. De vil gjerne at det blir skrevet dikt mot uretten i Afrika. Dette innkasserer de som bevis på at de selv er mennesker. Den rottefellen har jeg ikke tenkt til å stikke hodet i.

9. Min hovedinnvending mot den norske 17.mai-feiringen kan jeg uttrykke i ett ord: BARNETOGENE. De er virkelig de motbydeligste. Hvorfor er det ikke noe militært over det? «Dette er en stat, den forsvarer deg.» Men norske barn med flagg i hånden skal liksom signalisere at Norge bare er en eneste stor barnehage: lille, snille, uskyldige Norge.