Hunden fra Baskerville – en litterær analyse fra ungdomsskolen

Skrevet av Endre, 14 år

Jeg har lest en bok som heter Hunden fra Baskerville. Boken ble først publisert i 1902, så den er over hundre år gammel. Boken er skrevet av Sir Arthur Conan Doyle, en av de mest berømte forfatterne noensinne. Han er kjent for sine fortellinger om detektiven Sherlock Holmes. Conan Doyle var også lege. Mange ser på Sir. Arthur Conan Doyle som den beste engelske forfatteren noensinne ved siden av Shakespeare, men han er litt annerledes. Hunden fra Baskerville blir også omtalt som en av de beste kriminalromanene i historien, kanskje til og med den beste! 

Historien finner sted i London i 1899. En morgen sitter Sherlock Holmes og hans følgesvenn doktor Watson på kontoret. Så kommer en mann ved navn Dr. James Mortimer inn døra og forteller dem at eieren av Baskerville-godset, Sir Charles Baskerville, har blitt drept under merkelige omstendigheter. Det rare med forsvinningen, var at det ikke var noe tegn etter kroppen hans og at fotsporene til en gigantisk hund lå igjen bare noen få meter bak han. Så forteller Dr. Mortimer legenden om Baskerville-familien til Holmes. Den forteller at Hugo Baskerville, den mest grådige av Baskervillerne, ble drept i 1742 av en stor ond hund. Nå er Dr. Mortimer redd for at den nye eieren av Baskerville-godset også skal bli drept av den mystiske hunden. Holmes og Watson tar saken. 

Når de møter eieren senere samme dag, har det allerede skjedd mye rart med ham. Han har blant annet mottatt et trusselbrev, og flere av støvlene hans er blitt stjålet. I brevet står det: «As you value your life or your reason keep away from the moor”. Likevel valgte Sir. Henry å forlate sin trygge tilværelse i London for å flytte til gården. Dr. Watson vil bli med ham til gården for å undersøke saken, men Holmes kan ikke bli med siden han er for opptatt. Når de kommer til Baskerville-godset i Dartmoor, Devonshire, blir de først ganske skuffet. Landskapet er kjedelig og grått, og det er over en mil til neste nabo. Huset Sir. Henry har arvet, er også ganske grått. Ved siden av huset er det en gigantisk myr, som visstnok skal ha overnaturlige krefter. 

Like etter at de har ankommet skjer det mange merkelige hendelser og naboene råder Henry til å komme seg vekk så fort som mulig. Det er noe mystisk med Dartmoor og folkene som bor der. Vil Doctor Watson og detektiv Holmes løse mysteriet om hvem som drepte Sir.Charles før han dreper Sir. Henry?  

Jeg synes det var en spennende bok å lese. Selv om språket var litt vanskelig siden det er over hundre år gammelt, fikk jeg likevel noe ut av historien. Jeg synes måten Sir. Arthur Conan Doyle bygger opp spenningen i historien sin er verdensklasse. Han traff også blink med valg av fortellerperspektiv. Siden historien er fortalt av Watson og ikke Sherlock Holmes, blir boken mye bedre. Boken regnes for å være en av de beste kriminalromanene som noensinne er skrevet, og jeg stiller meg helt bak denne påstanden. Jeg kan virkelig anbefale denne boken.