Sitater for den stille uke

Om en uke er det første søndag etter første sykliske fullmåne som inntreffer på eller etter 21. mars. Ifølge Konsilet i Nikea i 325 er det dermed påske. En høytid vi markerer ved å sette frem gule ting mens vi tilber en magisk hare som bringer oss egg fulle av sjokolade.

Men påsken handler ikke bare om godteri levert av normbrytende ryggstrengdyr. Nei, den stille uke har et langt viktigere budskap, båret fra slekt til slekt over generasjoner. Et ritual så dypt plantet i den kollektive bevissthet at det nærmest definerer hele vår kultur:

Påsken er tiden vi fantaserer om mord av en så dramatisk art at kun et individ med helt unike problemløsningsevner kan komme til bunns i hvem som står bak udåden.

For å feire denne rike tradisjonen byr vi i dag på noen spenstige sitater fra noen av krimsjangerens mest kløktige detektiver. Kanskje de kan hjelpe deg når du selv prøver å komme til bunns i livets mysterier.

“Det er ikke noe mer villedende enn et åpenbart faktum.” – Sherlock Holmes

“Alle er ganske like, egentlig. Men heldigvis, kanskje, innser de det ikke.” – Miss Marple

“Det finnes ingen felle så dødelig som fellen du legger for deg selv.” – Philip Marlowe

“Det er hjernen, de små grå cellene, man må stole på. Man må søke sannheten på innsiden – ikke utsiden.” – Hercule Poirot

“Jeg tror menneskelig bevissthet er et tragisk feiltrinn i evolusjonen. Vi ble for selvbevisste, naturen skapte en del som var atskilt fra seg selv, vi er skapninger som ikke skulle ha eksistert etter naturloven. Vi er ting som arbeider under illusjonen om å ha et selv; en tilvekst av sanser, opplevelser og følelser, programmert med total forsikring om at vi alle er noen, mens sannheten er at alle er ingen. Kanskje den ærefulle tingen å gjøre for vår art er å nekte vår programmering, slutte og reprodusere, gå hånd i hånd til utryddelsen, en siste midnatt – brødre og søstre som velger bort et rått parti.” – Rust Cohle

Og sist, men ikke minst:

“Hvis bekymring var et effektivt vekttapsprogram, ville kvinner vært usynlige.” – Nancy Drew