Gul saft, haha

Redaktør Hedda Gray tipser om fredagslytt: “Gul saft” og «Haha» av Dinosaurtegning.

Hold smella, Høie, la meg lytte til litt drømmepop i fred, drikke vin med sugerør, bli pissings og danse ut i natta, før jeg kravler meg hjem på knærne og griner av hjertesorg over at kvelden er over. 

“Som føøøøøør, alt skal bli som før” synger Håkon Sollund, og det er litt for godt til å være sant, på grensen til klisjé. Da er det artig å vite at låta ble skrevet og spilt inn på en hytte lenge før det-du-vet slukte oss alle og omvendte oss til bortskjemte drittunger med vinskap og tallerkener fulle av sjøkrepshalerester med ramsløkemulsjon. 

Den beste fusjonen er tross alt svale melodier og tekster som får deg til å tenke over alt som er fint og sant i verden.

“Gul saft” er en låt som velter seg i barndomsnostalgi med et helhjertet ønske om og et halvhjertet forsøk på å gjøre ting litt bedre neste gang. Teksten er ikke komplisert, men enkel, nesten for enkel – og det føles jævla godt. Som her, i min favorittpassasje: 

Vi kanke søke ly under meg
Og jeg kanke søke ly under deg
Vi kanke ta det etterpå
Vi kanke ta det etterpå

Lydbildet derimot, er på grensen til komplisert – hvis det er lov å si. Den løfter den enkle, nostalgiske teksten til nye høyder. «Skulle vært der for meg selv», kunne plutselig vært noe Aristoteles hadde pønsket ut og drøftet med sine lakenkledde kompiser over en svett oliven eller to. «Jeg gidder ikke stå opp det er altfor kaldt, altfor kaldt her ute» kan være noe Nietzsche skrev i sanden, mens han klamret seg fast til en glovarm stein på en av de mange turene opp den helvetes bratte stien til favorittlandsbyen Eze på den franske riviera.

Så kommer det en sax. Og jeg vil ha sex. Umiddelbart. 

Tips til hva du kan gjøre mens du lytter: 

1) Flyte på vannet, rett ut i sjøstjerne. Kjenne på at du er vektløs for første gang på lenge. La hodet få slippe for en stakket stund.
2) Gå en tur, se på skyene drive forbi mens du sakte, men sikkert blir fylt av håp og barnlig glede.
3) Stille deg utenfor din elskedes vindu med en boombox, og la tonene bringe dere nærmere hverandre helt til politiet kommer og spør deg hva faen det er du driver med, og det eneste du kan svare er at du elsker, og de nikker megetsigende før de tusler til naboleiligheten for å kaste ut en småbarnsfamilie som også i sine stille sinn håper at alt skal bli som før, som før.
4) Tolke tonene med en ekspressiv dans. Ikke vær sjenert, la formene flyte.
5) Skrive en liste over alle som har forrådt deg. En dag får du din hevn.
6) Drikke alt for mye vann, je.

Og husk:

Vi har mange bittesmå problemer
Som måles opp og ned
Som gul saft

Je.