Åtte grunner til at et offer er hyggelig fremfor sint

Advokatene til Harvey Weinstein har argumentert for at en hyggelig oppførsel fra offerets side i etterkant av et påstått overgrep, beviser at overgrepet ikke har funnet sted. Har vedkommende svart Weinstein vennlig på sms eller mail, eller selv tatt kontakt, er det lite sannsynlig at overgrepet har skjedd. For hvem ville vel vært hyggelig hvis noen har tråkket på, forgrepet seg på eller voldtatt deg?

Her er åtte grunner til å være hyggelig i stedet for sint i etterkant av et overgrep:

1. Det var en ubehagelig opplevelse, men mange har opplevd mye verre ting. Ingen liker sutrete folk. Like greit å svare hyggelig på mail.

2. Du merker at vedkommende forholder seg til sine egne handlinger som om de er helt legitime. Å ta et oppgjør med en som ikke har samme virkelighetsforståelse som deg vil kreve for mye. Det vil koste mindre å bare gå videre. Du svarer hyggelig på mail.

3. Du ser at de som varsler om seksuell trakassering umiddelbart mister for- og etternavn, og resten av livet blir referert til som “overgriperens etternavn” -varsleren. Du svarer hyggelig på mail.

4. Den som tråkket på grensene dine er i en posisjon til å bygge karrieren din eller rive den ned. Du har høyt studielån og et intenst ønske om å nå drømmen din. Like greit å glemme hele greia og svare hyggelig på mail, sms, telefon, messenger, insta og snap. Enda bedre: sende mail og bevise at alt er ok mellom dere, slik at du kan berolige vedkommende og slette all tvil om at du en dag kommer til å dolke han i ryggen med en metoo-anklage.

5. Hvis du klarer å gjenskape  den gode kontakten dere én gang hadde, vil det overbevise deg om at dette ikke var et overgrep. Kun uskyldig  sex mellom to parter der den ene glemte å lytte. Du ringer han og spør om dere skal ta en kaffe.

6. Du vil ikke innrømme for deg selv, aller minst overfor den andre, at det som skjedde faktisk var et overgrep. Send en sms med ønske om  en god dag.

7. Da det plutselig ble ubehagelig klarte du ikke å si stopp, og har du ikke gjort motstand verbalt eller fysisk har du en dårlig sak. Selv om du skulle ha en god sak, betyr det ikke at gjerningspersonen blir dømt. Forhold deg rolig og svar hyggelig på mail.

8. Norges største tv-kanal lar kona til en som har seksuelt trakassert kvinner få koseprate og forsvare mannen sin uimotsagt i beste «familien spiser taco foran tven»-sendetid. Verden har likevel ikke endret seg. Får bare svare hyggelig på mail.