Den kreative flytsonen

Effektivisering, planlegging, optimalisering. Dette er ord mennesker bruker for å gi et inntrykk av at de gjør noe utover å lese nettaviser og svare på mail. Et viktig kjennetegn for denne livsstilen er organisering av hverdagens detaljer. Størst av dem alle er tiden. Khronos’ grep om oss kan aldri undervurderes.

Dette leder oss til en tanke om at tiden vi bruker betyr minst like mye som resultatet vi sitter igjen med. Tid blir en måleenhet for verdi. Dermed kommer også en forventning om hvordan man best skal bruke sin tilmålte tid. Ettersom frokost regnes som dagens viktigste måltid av veldig mange (man kan lure på om disse arme sjelene noen gang har smakt middag), har morgenen blitt satt som utgangspunkt for fornuftig tidsbruk.

Ingenting skriker kreativitet og livsmot som å dra seg ut av vår mest behagelige tilstand, absorbere store mengder koffein gjennom tarmen og forlate hjemmets trygge favn slik at du kan sitte foran en skjerm et annet sted, hvor folk kan se og bekrefte at du gjør noe. 

Personlig har jeg en svakhet for natten. Selv Zevs var redd for Nyx, og med god grunn: nattens mørke er altoppslukende. For mange en tid for kontemplasjon og oppsummering. For meg leder kontemplasjon og oppsummering til arbeid. Dermed arbeider jeg best om natten.

Livet får en egen type frihet når alle andre har lagt seg, og jeg kan fordype meg i hva jeg vil uten distraksjon. Med hverdagen på avstand står jeg fritt til å bearbeide, og å skape. Jeg kan skru av mobilen, glemme hva mail og meldinger er, sette meg med en analog notatblokk foran et levende lys og hamre ut idéer av varierende kvalitet mens jeg hører på spillelister med navn som Z E L D A W A V E i et volum som unngår å vekke resten av husstanden.

Når klokken slår tolv sitrer det i hjernen, for jeg vet at dette er min tid.

Når jeg ønsker de andre en god natt, vet jeg at mulighetene står åpne for meg.

Når jeg i noen få timer har verden for meg selv, treffer jeg flytsonen.

Er dette et pretensiøst ideal som for mange vil være galskap å gjennomføre når de skal veie forpliktelsene sine til «den virkelige verden»? Absolutt. Poenget består likefullt. Finn din kreative flytsone, omring den med greske gudebeskyttere, og skap livet du drømmer om.

(Forøvrig har enkelte forskere teoretisert at man i tidligere tider delte søvnen i to fire timer lange sesjoner, og dermed jobbet både både morgen og kveld – kanskje vi alle har rett.)

Foto av Robert KeaneUnsplash