Aspirasjon

Vi prater ofte om ambisjoner og de ambisiøse. Ambisjon er omstridt, både hatet og elsket – vekselsvis hører man folk snakke beundrende om ambisiøse folk, de som vågalt trosser janteloven; andre ganger blir de omtalt med forakt, som æresyke etter sosial status. Vi glemmer ofte ambisjonens forsmådde, godhjerta tvilling: aspirasjonen.

Det virker kanskje ikke å være en betydelig meningsforskjell mellom de to på folkemunne, men det er en tydelig distinksjon. Ambisjoner innebærer ofte langstrakte, langsiktige planer med en klar målsetting. Du vet hva du vil oppnå og verdien av dette, og du er villig til å jobbe hardt mot dette målet. Aspirasjonen skiller seg fra ambisjonen ettersom du ikke har et tydelig mål, og du vet heller ikke verdien av dette du søker. 

Begynne å verdsette klassisk musikk, lære å spille piano, lese flere bøker, mestre et nytt språk, bestige et fjell, begynne å meditere…

Alt dette er eksempler på aspirasjoner. Om du bestemmer deg for å begynne med meditasjon eller du vil lære deg å verdsette klassisk musikk, så vet du ikke hva du søker – du vet ennå ikke verdien. Hvordan kan du vite verdien av å meditere om du aldri har gjort det? Hvordan kan du verdsette klassisk musikk om du aldri har likt det? Du kan ikke det. 

Aspirasjoner er ikke bare tidsfordriv, gjennom aspirasjonene våre utvikler vi oss, forandrer oss selv og blir nye mennesker. Hva får oss til å begi oss ut på nye prosjekter som vi ikke vet verdien til? I 2018 publiserte filosofen Agnes Callard boken Aspiration, der hun skriver om hvordan mennesker formes gjennom aspirasjoner og hvilke begrunnelser som ligger til grunn. Hun diskuterer noe hun kaller proleptiske grunner, fra det greske ordet for å foregripe, som er helt nødvendige for at vi skal handle etter våre aspirasjoner. Du vet ennå ikke verdien av klassisk musikk, men du beslutter å lære deg å verdsette klassisk musikk fordi du foregriper verdien – du tenker at den må være der. 

Derfor kan aspirasjoner også være vanskelige: de former og forandrer deg, og i begynnelsen er det vanskelig å se verdien. Aspirasjon er selvutvikling, noe man gjør kun for seg selv og sin egen glede; dette i motsetning til ambisjon som ofte forbindes med ærgjerrighet og statusjag, hvor man hevder seg selv i kontrast og konkurranse med andre. Aspirasjoner har bare et mål i seg selv, og om det virker vanskelig i begynnelsen, vil man til slutt se verdien. Grip sjansen i det nye året til å følge aspirasjonene dine: tren mot et maraton, begynn å lese igjen, gjør ting som du vet har en verdi. Vi fortjener alle litt selvberikelse.