Har du hørt siste nytt fra Neptun?

Frijazzen er nok for mange et mystisk sted som ikke ofte blir besøkt. Og i de ytterste sfærer av kuriositeter vi kan kan finne i denne verdenen, befinner Sun Ra seg. Som musiker, poet, filosof, og muligens en av tidenes største eksentrikere, rommer hans liv et kosmos av fargerik musikk og elleville historier. 

Hvis du allerede kjenner til Sun Ra, kan du kanskje umiddelbart se for deg flagrende gevanter og store, skinnende hatter som virker mer egnet for å få inn tv-signaler enn som hodeplagg. Hvis ikke, oppfordrer jeg deg til å lese dette med et åpent sinn. Som talsmann for faraoene, mystiker, og grunnlegger av en livsfilosofi bestående av en selvkomponert blanding av egyptologi, kosmologi, numerologi, og et ymse antall andre “ologier”, var Sun Ra en fullkommen original.

Det å skille seg ut lå nok naturlig for han, som selv hevdet å være fra planeten Saturn. Sin utenomjordiske identitet oppdaget han i studietiden, og tross mange av oss kanskje finner nye sider av oss selv i denne tiden, er det nok få som har like banebrytende åpenbaringer (selv om det i grunn ikke er så fjernt å drømme om å flykte til Saturn i eksamensperioden). Denne opplevelsen førte og til at Ra droppet ut av universitetet for å iverksette sin oppgave på jorden, nemlig å spre budskap om fred og kjærlighet til menneskene gjennom sin musikk. Ikke småtterier, altså. Og hvis du hadde vært så heldig å få sett en av hans legendariske liveopptredener før han døde – ja, da hadde du kanskje trodd han. 

Opptredende hans besto ofte av 20-30 musikere på scenen, iført kostymer i den karakteristiske blandingen av astral futurisme og det gamle Egypt, for ikke å snakke om danserne og flammeslukerne. Det var heller ikke uvanlig at Ra ledet hele bandet ut blant publikum, nærmet seg en uskyldig stakkar som ble overrumplet med en stor klem og spørsmålet “Vil du gi opp døden din for meg?”, et spørsmål man i beste fall kanskje klarer å nikke og smile litt nervøst til. 

Hans påfallende særegenhet kan uheldigvis noen ganger overskygge hans musikalske skaperkraft og talent. I tillegg til å være en talentfull komponist og musikalsk utøver, var han svært nytenkende i sin bruk av elektroniske instrumenter. Ra tok i bruk elektriske keyboard, de rareste synthesizere og lydeffekter lenge før dette ble vanlig i jazzen. Han var ikke redd for å lage lyder som ikke hadde blitt hørt før, og mante frem de villeste asteroidestormer ved hjelp av ren elektronikk. På denne måten satte han virkelig sitt musikalske avtrykk, og man finner i dag spor av Sun Ra både blant populærmusikere og i den dypeste undergrunn, også langt utenfor jazzens rekkevidde.

Hva hans filosofi og livssyn angår, er ikke dette heller bare å kimse av. Ra, oppvokst i et segregert USA, satt ord på en fremmedgjørelse fra samfunnet og et sinne mot systemet. Og tomme ord var det ikke, for denne protesten levde han i hver dag gjennom musikken, poesien, og det fantastiske universet han skapte gjennom seg selv og sin persona, på en måte som nødig kan sammenlignes med noen annen.

Helt til siste slutt levde Sun Ra i dette universet. Innlagt på sykehuset mot slutten av sitt liv, forvirrer han legen sin ved å oppgi Saturn som fødestedet sitt. Bekymret over hans sinnstilstand tilkaller den stakkars legen en nevrolog for å vurdere denne fortumlede gamlingen. Nevrologen kommer, ser på Ra, og utbryter: “Dette er Sun Ra. Så klart han er fra Saturn”. Og hvem av dem hadde egentlig rett?