I landet hvor boller er mer verdt enn gull

Det sies at grunnen til at så mange liker søtsaker skyldes at morsmelk er søtt og derfor oppfattes som en trygg og god smak. Det er tross alt den første smaken man får ved ankomst til dette stedet som kalles livet, ja, sett bort ifra fostervann. Personlig har jeg aldri vært spesielt interessert i søtsaker. At jeg ikke fikk morsmelk kan være én årsak, men jeg er ganske sikker på at det heller skyldes en bestemor fra vestlandet med litt for stor iver etter å servere bakst og kaker til sine barnebarn. Jeg fikk for mye. 

Folks svakhet for bakst ble klarere for meg en skjebnesvanger dag i tenårene. Jeg spiste lunsj med en kamerat og hans foreldre som like etterpå klaget over at måltidet var for dyrt. Der og da tenkte jeg ikke så nøye over bemerkningen. Men da vi gikk inn på et bakeri for å kjøpe boller med krem for en vanvittig sum penger uten at én av foreldrene rynket på nesa, må jeg innrømme at det ble satt i gang noe.

Jeg klarer den dag i dag ikke fatte og begripe hvorfor i granskauen bakerier og kafeer kan selge bakst og enkle rundstykker med litt pålegg til den prisen det selges for uten at folk stiller spørsmål ved dette. Et halvt rundstykke med gulost og en paprikabit kan da ikke koste 89 kroner?! Det er rett og slett helt sinnssykt. Har de attpåtil slengt på litt spirer og en skje medio pesto, snakker vi plutselig rundstykke og kaffe til samme prislapp det koster å fortære en velutviklet rett på mange av Oslos beste restauranter. Hvordan kan man rynke på nesa over et måltid det ligger flid og tanke bak, mens man gladelig kjøper et rundstykke eller en bolle bestående av hvetemel, sukker, smør, melk, gjær, og muligens litt kardemomme til samme prisen? 

Kanskje det rett og slett handler om at maten som serveres på dagens restauranter er alt for billig? Hvis folk er villige til å punge ut med 89,- for en halvt rundstykke, skulle det da være rett og rimelig å forvente at de samme menneskene skal kunne betale 450,- for en forrett?

Jeg har et forslag: Boikott bakeriene og brenn ned kafeene. Det må skje noe i dette landet, vi kan ikke fortsette på denne måten. Inntil videre slenger jeg inn et tips til innovasjon Norge om hva vi kan leve av etter olja: boller og rundstykker.