Hanehale og Tequila

Ordet «cocktail» sies å stamme fra Mexico. I en noenlunde troverdig historie heter det at britiske marinemannskaper hadde pekt seg ut en favoritt blant alle vertshusene i Campeche. Her møttes de for å drikke, og alkoholen ble stort sett drukket ren. Mellom shots og store glass med rom, hendte det at engelskmennene ønsket å få sin rom blandet med andre ingredienser. Dette ble rørt sammen med en liten treskje. 

En kveld det hadde vært godt med trøkk på vertshuset, var de plutselig gått tomme for treskjeer. Bartenderen var av den kreative sorten: til å røre ut drinken ga han folk biter av en myk rot som ble kalt «cocktail» etter likheten med hanens hale. Mot slutten av første verdenskrig var navnet «Cock’s tail» velkjent blant tørste festgjengere på begge sider av Atlanteren. 

Kokkens tips til Oslos beste Margarita: hos Katla i Universitetsgata har de et stort utvalg mezcal, tequila, agave og alt annet som gjør seg i en meksikansk cocktail. Jeg kan love deg at det ikke blir med den ene.